logo

Bemutatkozó – Mónika

„A jókislányok ritkán csinálnak történelmet :-)!”
(ismeretlen)

Szellemi szabadfoglalkozású, „tanító-gyógyító-építőként” definiálnám magamat, amennyiben összegeznem kell a szakmai hovatartozásomat és a pályafutásomat. 

2010-ig a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében dolgoztam, egyetemi adjunktusi beosztásban, mint pszichiáter szakorvos, kutató, oktató és tréner. Fő szakterületeim a stressz- és stresszkezelés, kommunikáció és önismeret, illetve az egészségfejlesztés és életminőség-kutatás voltak. Doktori (Ph.D.) fokozatomat klinikai orvostudományokból pszicho-neuro-immunológia, az allergiás betegségek és a pszichiátria zavarok összefüggései témában szereztem meg 2003-ban. Részletes szakmai önéletrajzom a VáltozásOK oldalon  olvasható.

Egyetemi munkakörömtől 13 évvel ezelőtt saját elhatározásból megváltam, mert úgy érzetem, itt az idő a váltásra, megújulásra. 2010 őszén a Cal-Earth IntézetCalifornia Institute of Earth Art and Architecture – ösztöndíjasaként elsajátítottam a szupervályog építési módszert, és hazajövetelem után párommal, Fekete Zoltánnal és az öcsémmel, Varga tamás Leventével elindítottuk a szupervályog-technológia hazai adaptálását, továbbfejlesztését és bevezetését. Az adaptálás folyamata során lehetőségem nyílt korábbi készségeim és szaktudásom kamatoztatására is: számos folyóiratcikk, interjú, előadás született a szupervályog, illetve a permakultúra témában. 2011-ben Zoltánnal megalapítottuk a SzuperMA – Szupervályog és Permakultúra Műhelyt, kidolgoztuk a szupervályog-oktatás alapprogramját, ismertető és szakmai anyagait, és számos elméleti és gyakorlati -> tanfolyamot szerveztünk és tartottunk nemcsak a szupervályog építés, de a hozzá kapcsolódó permakultúra, környezettudatosság és önellátás témában is. 2012-ben megírtuk „A szupervályog-építés alapjai – Tervezzünk és építsünk a természettel!” c. könyvet, amely a technológia fortélyait tartalmazza és az építési tanfolyamok tananyagaként is szolgál. Menet közben aranykalászos gazda és kőműves végzettséget is szereztem. 

Mióta szabadúszó lettem, sok mindennel foglalkozom. Ezek egyike a szupervályog, de nem az egyetlen, és nem is ez a „főfoglalkozásom”. A természetes, fenntartható és minőségi építés és a szupervályog, illetve a permakultúra (amely ezt a szemléletet tágabb keretbe helyezi) inkább afféle küldetés, ami mellett eredeti szakmámat és érdeklődésemet sem felejtettem el. Fontos számomra a tudatosság/tudatosodás, az önismeret és a fejlődés, a spiritualitás. Eddigi tapasztalataimat és tudásomat ezeken a területeken egy saját önfejlesztő gyakorlatgyűjteményben – a Szivárvány Tréningben – egyesítettem. Harmadik fontos terület – mit terület, szerelem! – az életemben az írás. Szakcikkek és könyvek írójaként és szerkesztőjeként kaptam rá az ízére, amit népszerűsítő, de még mindig szakmai jellegű könyv követett  Pártalálás prákapcsolati önsegítő könyv –, majd mind személyesebb hangvételűek lettek az írásaim, és nagyobb területről is merítettem. Így született a Kacskaringók… a szabadság felé vezető úton című blogregényem, illetve a CsigaBlog. Végül teljesen elengedtem a képzeletem szárnyalását, és jelenleg már egy „igazi” fikción, egy többrészes regényem, A Falu ökoutópia regénysorozaton dolgozom, melynek első része hamarosan megjelenik, illetve készül egy sci-fi novelláskötetem is. Az írás hihetetlenül örömteli és kreatív munka, és egyben kikapcsolódás a számomra!

1968-ban születtem Budapesten, egy fiúgyermekem van. Hobbim az írás mellett az olvasás, a zene, a jó filmek, a természet (hegyek, vizek, úszás, kenuzás…), a kertészkedés és minden, ami szép és kreatív: a holnapkészítéstől a mozaikrakáson keresztül a bútorfestésig.

A SzuperMA ~ Szupervályog & Permakultúra ~ Műhely honlapja
csigastrategia@gmail.com / szupervalyog@gmail.com
© CsigaStratégia, 2023
Designer