logo

Bemutatkozó

“A világot nem régi szemléletű emberek fogják megmenteni új programokkal.
Ha a világ megmenekül, új szemléletű emberek fogják megmenteni – programok nélkül.”
(Daniel Quinn: Izmael-trilógia)

Orvosból és hangmesterből lettünk vályogépítővé… és immár hivatalos-okleveles kőművessé (is). Mi tagadás, az életünk nem nélkülözi a szokatlan fordulatokat és a megszokottól eltérő („ufó”) életfelfogást és pályaválasztást. Jómagam, Mónika, több mint egy évtizedet dolgoztam a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében, mint pszichiáter szakorvos, kutató, oktató és tréner. Ezután úgy éreztem, hogy váltanom kell, és meg sem álltam a kaliforniai sivatagig, ahol szupervályog-építő tanonc, majd tanár lettem. Jelenleg a (környezet)tudatos életmód és a permakultúra, ezen belül is elsősorban az organikus, gyógyító ÉPítészet területén tevékenykedem.

Zoltán pedig szinte mindent kipróbált, ami műszaki, technológiai építős-barkácsolás, javítós dolog, igazi műszaki zseni, aki jómaga is szeret tanítani, a tudását elmagyarázni, átadni. Az elmúlt lassan 15, és nem kevés megpróbáltatással és kihívással, sikerrel és kudarccal teli év végül ütős és összeszokott párossá „kovácsolt” 🙂 minket. Egymással elvesznénk a sivatagban, ahogy Zoltán egykori mestere mondta.

Az „off grid” – „(ki)szolgáltatóktól” mentes és szabad – életforma elhivatottjai vagyunk. Ennek szellemében elhatároztuk, hogy kilépünk a mókuskerékből. Első körben az állásunkat, végül a vállalkozásunkat is feladtuk, és szabadúszóvá váltunk. Vettünk egy kis erdőszéli telket, és ott próbáltuk megvetni a lábunkat, és szerény lehetőségeinkhez képest lépésről lépésre kialakítani egy egészségesebb és változatosabb életformát, mint amit addig éltünk. Mindketten valljuk, hogy „csak a döglött hal sodródik az árral”. Azt azonban a saját bőrünkön is megtapasztaltjuk, hogy az árral szemben úszni igencsak emberpróbáló, és Morpheusnak bizony igaza volt: „Más dolog ismerni az utat, és más járni rajta.” Óriási rögökbe botlunk az úton, időnként elbukunk, majd feltápászkodunk, és újra nekirugaszkodunk. Kapunk hideget-meleget, de nem adjuk fel, mert hajt a vágy egy olyan jövő felé, amely egyelőre még csak utópia, azaz „seholhely”. Egyszer azonban valóság lesz: olyan „jóhely”, mint A Falu

Életutunkat – dilemmáinkat és válaszainkat, tapasztalatainkat és formálódó szemléletünk gyakorlatba ültetését – Kacskaringók blogregényben és a készülő A Falu ökoutópia-sorozatban is megörökítettem. És a történet szálai tovább bonyolódnak… Hát így jutott el „Kacskaringós” életutunk a katedrától / hangstúdióból a SzuperMA Műhelyig

…a SzuperMA

Hát ez meg mi?! A Szupervályog & Permakultúra Műhely elnevezésből kanyarítottuk a mozaikszót, amely a kezdeményezésünk nevét takarja. Bár ez egyelőre még inkább csak egy „szuper holnap”-ot rejt magában… Az elmúlt évek során ugyanis elkezdtük felcsipegetni (néha habzsolni 🙂 annak a tudásnak és gyakorlati készségeknek a morzsáit, jó esetben az egyes fogásait, amelyek a szabad és a rendszertől független (off grid) − no és persze a fenntartható, tudatos és egészséges − életformához szükségeltetnek. Mi tagadás, ez akkora falatnak bizonyul(t), hogy majdnem a torkunkon akadt, de nem csüggedünk. Kacskaringós út ez, de – szerintünk – jó felé vezet.

  • csigastratégia, azaz nemnövekedés, és minden, ami velejár;
  • szupervályog / zsákvályog ÉPítés és organikus építészet (ház- és kertépítés);
  • egészséges táplálkozás, biogazdálkodás és permakultúra;
  • környezettudatos háztartás és hulladékkezelés, a tervezett elavulás, a szemétgyártás, azaz a forrásokkal való visszaélés megakadályozása;
  • szelíd, megújuló energiák, illetve önfenntartó és felelős vízgazdálkodás;
  • alternatív oktatás és iskolarendszer… vagy még csak nem is iskola?!
  • esélyegyenlőség, önrendelkezés, kölcsönös támogatás és közösségépítés;
  • önismeret és belső fejlődés, a tudatosságunk fejlesztése, tudati szintünk emelése… EGÉSZség.

Mindezek a területek nem ismeretlenek azok számára, akik hasonlóan „ébredeznek”. Ezekkel mi is szembetalálkoztunk, és több-kevesebb sikerrel magunkra szedtünk némi tudást és még több tapasztalatot. Mindezt igyekszünk megosztani előadásokon, fórumokon, könyvekben, honlapokon, a közösségi portálokon és úgy általában mindenhol, ahol megfordulunk… tovább hintve ezzel a változás, a tudatosodás morzsáit.

Ennek az útnak az eredménye a Szupervályog-építés alapjai kézikönyv, a Kacskaringók naplóregény, majd az A Falu ökoutópia-sorozat és némi kitérővel a COVID–1984: Fekete doboz tényfeltáró, oknyomozó szakkönyv is, illetve ami ezeket a puzzle-darabkákat összefogja, közös keretbe helyezi: a CsigaStratégia blog. Könyveink kereskedelmi forgalomban nem kapható, kis példányszámú magánkiadványok, amelyeket azoknak szánunk ajándékba, akik támogatják a Búbos Ökoház Projektet vagy a #KOVIDOL – Kiút a járványhelyzetből  kezdeményezést.

Mindazok, akik elolvassák ezeket a könyveket és részt vesznek a tanfolyamainkon nemcsak minket és az útitársainkat segítik ezen az úton, hanem mindazokat, akik az eredményeinkből (vagy éppen a kudarcainkból 🙂 tanulnak. Kérjük, hogy ennek tükrében támogasd a munkánkat, illetve ajánld másoknak a könyveinket és a képzéseinket.

Köszönjük érdeklődésedet és támogatásodat!

Mónika & Zoltán

2023. március 15.

Hasznosnak találod, ad valami fontosat a számodra a SzuperMA Műhely munkássága – írásai, előadásai, kiadványai, honlapjai
(Búbosház Projekt, CsigaBlog, KOVIDOL.hu…)?
Akkor kérlek, Te is adj valamit, támogasd a munkánkat:

A SzuperMA ~ Szupervályog & Permakultúra ~ Műhely honlapja
csigastrategia@gmail.com / szupervalyog@gmail.com
© CsigaStratégia, 2024
Designer