logo

Búbos Tervek 2023

Búbosház & permakultúra – több legyet egy csapásra!

Tervezzünk a természettel!

Amikor évekkel ezelőtt megismertük a szupervályog-technológiát, még nem gondoltuk, hogy ez a „találkozás” ilyen kulcsfontosságú lesz. Először minket is az építmények egyedi, organikus formavilága ejtett rabul. Majd az, hogy egészséges és fenntartható otthonokat építhetünk vele akár a saját kezünkkel is, és mindezt kedvezőbb áron, mint a jelenleg megszokott építési technológiákkal.
Maga a technológia prototípusa, az Öko-Dóm iskolapéldája a permakultúra szemléletének, de amikor megterveztük az első hazai modellépületeket – egy présházat és egy földbe süllyesztett dombházat – számos további “Többet ésszel, mint pénzzel” permakultúrás ötletet építettünk bele a tervekbe. A két hazai Búbosházra megkaptuk az építési engedélyt. A kivitelezés azonban még várat magára.

Klímaváltozás, rezsiválság és 5G

Semmi sem véletlen. Az építkezés késlekedése nem várt pozitív „mellékhatásokkal” járt. Már a Nautilus dombházat is azért terveztük zöldtetős, földbe süllyesztett épületnek, mert sokkal hatékonyabb alternatívát kínál a szélsőséges időjárás és a növekvő építési és fenntartási költségek kihívásaira, mint a megszokott szélnek-hidegnek kitett kockaházak. A késlekedés ideje alatt azonban rátaláltunk egy olyan passzív (azaz nem zajos gépekkel működtetett) földfűtésrendszerre, amely lehetővé teszi a ház egész éves fűtését-hűtését mesterséges külső energiaforrás vagy kályha nélkül. Ezt a rendszert utólag csak rengeteg pluszmunkával és költséggel, és csak korlátozott hatékonysággal tudtuk volna beépíteni egy már elkészült házba. Így nyert értelmet a késlekedés. Pedig akkor még nem is sejtettük, hogy a rezsiárak minden képzeletünket felülmúlóan elszabadulnak. Már egy földfeletti kupolás Búbosháznak is sokkal jobb az energetikája egy szokványos kockaháznál, és még ezt is messze felülmúlja egy földbe süllyesztett dombház. Kiegészítve a dombházat az önjáró, „zöld padlófűtéssel”, olyan lehetőségre tehetünk szert, amit vétek lenne kihagyni.
Már csak hab a tortán, hogy a szupervályog ház – köszönhetően a „malterként” szolgáló szögesdrótgyűrűknek és a tapasztást erősítő rabichálónak – valójában egy Faraday-kalitka. Maga a vályog is kiválóan véd az elektroszmog ellen, de egy a földbe süllyesztett szupervályog dombház még inkább. Így olyan otthonra tehetünk szert, ami nemcsak védi az egészségünket, de élhető és szép lakókörnyezetet is jelent.
Terveink szerint 2023-ban nekiláthatunk a bemutató és prototípus Búbos dombház megépítésének és a földfűtésrendszer hazai tesztelésének.

A SzuperMA ~ Szupervályog & Permakultúra ~ Műhely honlapja
csigastrategia@gmail.com / szupervalyog@gmail.com
© CsigaStratégia, 2023
Designer