logo

Crowdfunding

Mi az a crowdfunding, azaz közösségi támogatás? Miben rejlik az ereje?

A Búbosház Projektet ún. crowdfunding – azaz közösségi finanszírozás/támogatás keretében szeretnénk megvalósítani. 

A közösségi támogatás egy hazánkban még viszonylag fiatal, de a nagyvilágban már jó pár éve ismert és egyre népszerűbb lehetőség azok számára, akiknek valamilyen innovatív ötletük van, vagy valamit szeretnének létrehozni (találmány, tárgyi vagy szellemi termék, pl. művészeti alkotás), de nem áll rendelkezésükre a szükséges anyagi háttér az ötletük megvalósítására. Általában internetes felületen történik az adományok gyűjtése, a legismertebb, leghosszabb ideje működő nemzetközi crowdfunding portál az Indiegogo és a Kickstarter. Leginkább olyan projekteket érdemes erre a „porondra” kivinni, amelyek közérdekűek, azaz szélesebb rétegek számára jelenthetnek „hasznot”, nem csak az ötletgazda számára. (Ahogy az ábra mutatja, az ötlet megvalósításának eredménye visszajut az emberekhez.) Számos esetben ezek a projektek többé-kevésbé kiesnek a profitorientált befektetők érdekeltégi köréből, ám annál nagyobb érdeklődésre tarthatnak számot a tudatosodó, önállósodó „magánemberek” számára, ezért számíthatnak támogatásra. A közvetett és közérdekű hasznon túl a legtöbb esetben a projektgazdák közvetlenül is honorálják támogatóikat a közösségi támogatási programok keretében is (lehetőségeikhez mérten, pl. az elkészülő termékkel vagy egyéb szolgáltatással, szellemi termékkel), de elsősorban nem üzleti alapon fut a dolog.

A Búbosház Projekt alapvető céljai mellett a crowdfunding rendszerének népszerűsítését is fontosnak érezzük ebben az elanyagiasodott, profitéhes világban mintegy ellenpéldaként annak megmutatására, hogy az összefogás, az önzetlen segítség a jövő útja, és egy emberibb világ alapja. Szeretnénk azoknak is üzenni, azokat is bátorítani, akik akkor is belevágnak az álmaik megvalósításába, és kitartanak egy jó ügy szolgálata mellett, ha ez a cél nem jár gyors és nagy anyagi haszonnal, és korlátozottak az anyagi és emberi erőforrásaik. A crowdfunding tipikus példája a hosszú távú gondolkodásnak, annak, hogy az időt és energiát nem azért fektetjük be valamibe, mert gyorsan meg lehet belőle gazdagodni, vagy később jól fog jövedelmezni, hanem azért, mert fontos és mások számára is „nyereséggel” jár az a dolog. Nem elítélendő, sőt szükséges az anyagi haszon, azaz a (szellemi és anyagi) befektetés megtérülése, hiszen forrásokra, megélhetésre  mindenkinek szüksége van, de ez másodlagos. Az alapcél a jó ügy, a pénz pedig ehhez az eszköz, és nem fordítva! Mi hisszük, hogy ha valaki kitart az álmai mellett, jó és közérdekű célokért munkálkodik, akkor annak előbb-utóbb a források is megérkeznek az életébe a Kacskaringók naplóregényben is megírtuk (l. „A Számodra Megfelelő Cél” c. fejezetet)…

A közösségi támogatási projektek elkészítése és sikerre vitele komoly előkészítést és menedzselést igényel, így általában a már elkészült projektek önmagukban is értékes tudásbázist tartalmaznak, érdemes tehát átolvasni a részletes -> projektbemutatót.

A SzuperMA ~ Szupervályog & Permakultúra ~ Műhely honlapja
© CsigaStratégia, 2023
Designer