logo

Csigastratégia navigátor

csigaSTRATÉGIA

"Lassan járj, tovább élsz" - nemnövekedés, tudatosság, egészség - tudás és gyakorlat

szuperVÁLYOG

ÖkoÉPítészet új formában - az organikus formák és az egészséges terek szerelmeseinek

permaKULTÚRA

Gazdálkodás és élettértervezés - összhangban a természettel

tudásTÁR

Szakma, szépirodalom, blog - írások és könyvek a csigahonlap témáiban

változásOK

Testi-lelki EGÉSZség, kapcsolatok - egyéneknek és csoportoknak

kovIDOL

Egy plandémia tanulságai - ami a közmédiából kimaradt
Miért pont csiga?!

Mert „lassan járj, tovább érsz (és élsz)! Ez a mondás sokkal többet sejtet, mint elsőre gondolnánk. Sőt, egyenesen ezen állhat vagy bukhat a jövőnk, a BOLDOGulásunk. (Ami értelemszerűen magában rejti nemcsak a túlélést, de a minőségi életet és a boldogságot is.)

Nagyon sok témát ölel fel ez a szemlélet és életforma. Néhány kulcsszó a teljesség igény enélkül: nemnövekedés, melyet a francia politikai mozgalom után csigastratégiának is neveznek (innen ered a név, no és mert a csiga volt a jelem az oviban :-)), környezetvédelem és fenntarthatóság, permakultúra, EGÉSZség, gyógyító ÉPítészet és lakókörnyezet, önellátás, önrendelkezés, alternatív oktatás, etikus gazdaság és pénzügyek… és ami mindezekhez nélkülözhetetlen: tudatosodás és szemléletváltás, aminek alapja az önismeretünk és az érzelmi intelligenciánk, a kommunikációnk és ezáltal a társas kapcsolataink fejlesztése is, azaz a valódi életkészségek elsajátítása (amiről sajnos vajmi keveset tanítanak az iskolában). És nem utolsósorban humor, ami átsegíthet a legmélyebb gödrökön is, valódi gyógyír ebben a nehéz korszakváltó időszakban.

Ezen a honlapon és a hozzá tartozó Csigablogban és Facebook oldalon és csoportban ezekről a témákról lesz szó. Nemcsak elméletben – habár a tudás és az információ sem lebecsülendő –, de a gyakorlatban is: képzésekkel és írásokkal, ötletekkel, hasznos praktikákkal, és technikákkal, illetve sok személyes tapasztalat és megélés (siker és kudarc) megosztásával. Azon túl, hogy szeretnénk a célt vonzóvá tenni, azon vagyunk, hogy segítsük az oda vezető utat is. Természetesen együtt: hiszen sok-sok ember szakértelmére és elhivatottságára van szükség.

Az út nem kitaposott, de nem is járhatatlan. Csak rá kell lépni, és – buktatók, kacskaringók és egy-egy zsákutca a labirintusban ide vagy oda – kitartóan araszolni rajta.

Érdekes és izgalmas uta(zás)t, és csodás célba érést kívánok minden megfontoltan haladó, de lelkes és kitartó csigának :-).

Kovács Mónika, a Csigastratégia szerzője
A Szupervályog & Permakultúra Műhely társalapítója

SZUPERVÁLYOG TANFOLYAM

Többféle konstrukcióban – Min. 4 fő regisztrációja esetén

KÖNYVEK, KIADVÁNYOK

Szakma, szépirodalom, blog –ÉPítés, kiköltözés, készégfejlesztés...

CSODAHELY ELADÓ – AZONNAL MEGVEHETÖ

Közel egy hektáros terület a Gerecsében, Budapesttől 50 km-re

A SzuperMA ~ Szupervályog & Permakultúra ~ Műhely honlapja
csigastrategia@gmail.com / szupervalyog@gmail.com
© CsigaStratégia, 2023
Designer