logo

Szakmai önéletrajz

“A bátorság ellentéte nem a gyávaság, hanem a konformizmus.
Egy döglött hal is képes úszni az árral. “
(Jim Hightower)

Alábbi önéletrajzom 2010-ig tart. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és a szakmai “tisztségeim” zömétől, sőt a saját cégemtől is megváltam, és teljesen szabadúszó – szabadon úszó – lettem…
De ez hosszú történet :-). Részleteket lásd a Kacskaringók blogregényben és a Szuper- illetve a CsigaBlogban.

1998-2010-ig a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében dolgoztam. Számos hazai és nemzetközi előadás, interjú és közszereplési tevékenység mellett 14 tudományos folyóirat cikkem, 19 könyvfejezetem, 1 önálló szerkesztésű, többszerzős könyvem jelent meg (Időskori depresszió és szorongás, Springer, 2003), illetve Kopp Máriával társszerkesztője voltam a „A magyar népesség életminősége az ezredfordulón” (Semmelweis Kiadó, 2006) című monográfiának, mely a Hungarostudy – nemzetközi viszonylatban is egyedülállóan átfogó, országos reprezentatív egészség-és életminőségfelmérés tudományos eredményeit dolgozza fel. 2008-ban “Pártalálás” címmel önálló ismeretterjesztő könyvem jelent meg párkapcsolati kérdésekről.

Egyetemi adjunktusi munkakörömtől 2010. tavaszán saját elhatározásból megváltam, mert úgy érzetem, itt az idő a váltásra, megújulásra. Ezt követően saját egészségügyi szolgáltató, oktató és tanácsadó cégemben dolgoztam. A tanácsadás és a tréningek, előadások tartása mellett több időt egyre több időt szántam az írásra, illetve a szakmámtól távolabb eső területeken is kipróbáltam magam.

KUTATÁSI TÉMÁIM (röviden a következők voltak):

  • Stressz, stresszkezelés, kommunikáció (különös tekintettel a nem- és korspecifikus szempontokra, illetve a párkapcsolati, családon belüli kommunikációra és konfliktuskezelésre).
  • Közösségi alapú stresszkezelő, önismereti és személyes hatékonyság fejlesztő, egészségmegőrző programok hatása a testi és lelki egészségre és az életminőségre, a programok hatékonyságvizsgálata.
  • Nemi szerepek, női-férfi kommunikációs szempontok (megjelenése) az egészségmegőrzésben, a testi és lelki betegségek kialakulásában és a gyógyításban.
  • Mentális egészség, betegségek és életminőség – az intervenció és prevenció lehetőségei, különös tekintettel a depressziós és szorongásos zavarokra.
  • Laikus és szakmai attitűdök vizsgálata a mentális betegségekkel, kezelésükkel kapcsolatban.

OKTATÁSI ÉS KLINIKAI TEVÉKENYSÉGEM (a következő volt):

Az egyetemen az orvosi pszichológia és kommunikáció oktatásban is dolgoztam angol, illetve magyar nyelven, illetve részt vettem a posztgraduális képzésben is, mint PhD témavezető. Az intézet Pszichoszomatikus Ambulanciáján depressziós, szorongásos, pszichoszomatikus kórképekben szenvedők gyógyszeres és pszichoterápiás kezelését (kognitív-viselkedésterápia, relaxáció) végeztem, illetve életvezetési nehézségek, munkahelyi és kapcsolati problémák esetében vállaltam egyéni és csoportos szakmai tanácsadást.

TUDOMÁNYOS ÉS SZAKMAI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK ÉS PROGRAMOK életre hívója, vezetője, illetve aktív résztvevője voltam:

A Williams LifeSkills /ÉletKészségek/ Program vezetőhelyetteseként jelentős szerepet vállaltam a program magyarországi adaptációjában és fejlesztésében. Folyamatosan tartottam Williams ÉletKészségek – stresszkezelő, problémamegoldó, kommunikációs, kapcsolati készség, illetve munkahelyi és személyes hatékonyság fejlesztő – tréningeket. Európai Uniós és hazai lelki és testi egészségfejlesztő, egészségmegőrző és pszichoedukációs programokban vettem részt, mint koordinátor, szervező és tréner.

SZAKMAI KÖZÉLET:

Fontos tevékenységeim közé tartozott a nemzetközi szakmai (magatartásorvoslási és pszichiátriai) hálózatfejlesztés. A Közép-Kelet-Európai Magatartástudományi Társaság elnöki, és a Selye Magatartástudományi Társaság alelnöki posztját töltöttem be. Tagja voltam a Tudományos Tanácsadó Testületnek az Európai Pszichiátriai Társaság Epidemiológiai Szekciójában, és 2007-től a „Mentális Egészségtudományok Kutatócsoport / Társult tag (MTA Támogatott Kutatóhelyek Irodája)” csoportnak (a csoport vezetője Prof. Dr. Kopp Mária volt).

EGYÉB:

A tudományos háttér mellett nyitott voltam (és vagyok) az alternatív módszerek, spirituális szemléletmód irányában is. 2009-ben Avatar tréninget végeztem, majd megszereztem az Avatar Mester fokozatot, 2010-ben pedig részt vettem az Avatar legmagasabb szintű Wizard tanfolyamán.  

A SzuperMA ~ Szupervályog & Permakultúra ~ Műhely honlapja
csigastrategia@gmail.com / szupervalyog@gmail.com
© CsigaStratégia, 2023
Designer