logo

Búbosház Projekt

Hogy a jövőben Te is megépíthesd a sajátodat!

BÚBOS ÖKOHÁZ – AZ ÉLŐ OTTHON

permakultúrás elvek alapján tervezett szupervályog bemutató mintaház és passzív földfűtés projekt – közösségi támogatással

„Egy aprócska kunyhóban ugyanannyi boldogság lakhat, mint egy hatalmas palotában”

Egy kicsi, ám minden alapvető szükségletet és komfortot kielégítő otthon, amely hívogatóan simul bele a tájba… Emberléptékű harmónia, egészség, fenntarthatóság (gazdasági és ökológiai értelemben is). Nem tűnik irreális vágynak a XXI. század emberének, aki már meghódította a világűrt is. Mégis sokak számára egyre elérhetetlenebb álom?!

A projekt lényege

VÁLASZALTERNATÍVA A GLOBÁLIS – KÖRNYEZETI-ÉGHAJLATI, EGÉSZSÉGÜGYI, GAZDASÁGI, TÁRSADALMI – VÁLSÁG KIHÍVÁSAIRA

Célunk az első hazai kupolás-boltozatos szerkezetű, szalmabálával, earthship-pel kombinált szupervályog mintaház felépítése, és annak bemutatása, hogy egy egyszerű, de minden alapszükségletet kielégítő, egészséges, fenntartható és önellátó otthon nem elérhetetlen, sőt saját kezűleg is megépíthető. A Búbosházak bemutató- és oktatóházként, illetve prototípusként, bővíthető vagy sokszorosítható (társasház, sorház stb.), egyéb területeken alkalmazható alapmodulként is szolgálnak majd. A projekt egy lehetséges válaszalternatívát kínál a környezeti (éghajlat, egészségügy…) és gazdasági válság kihívásaira az építés/lakhatás/életforma területén.

A projekt célja, hogy felépítsük az első olyan hazai szupervályog lakóházat, amelyen be tudjuk mutatni a technológia előnyeit, speciális lehetőségeit (pl. kupolaszerkezet, boltozat), illetve azt, hogy hogyan adaptáljuk a technológiát, azaz hogyan egészítsük ki azokkal az elemekkel, amelyek szükségesek a mi éghajlatunkhoz és kulturális szokásainkhoz igazodó épületek megépítéséhez. Sőt, lehetséges választ nyújtson a klímaváltozás építészeti kihívásaira is.
A Búbosházak prototípusként, példaként is szolgálnak majd, amely bővíthető, további területeken alkalmazható, egy modulrendszer alapmoduljaként is felhasználható (l. Miért közérdekű a Búbosház Projekt? Milyen társadalmi haszon várható a megvalósításától? c. fejezetben). Szerény anyagi és emberi erőforrásaink sajnos nem teszik lehetővé, hogy teljes mértékben önerőből finanszírozzuk a mintaház megvalósítását, ugyanakkor egy kézzelfogható (megnézhető, megtapintható, megszagolható…) és kipróbálható mintaépület nélkül nem tud továbbhaladni a technológia hazai bevezetése. Ehhez kérjük az ÖN segítségét / a TE segítségedet, hogy Nader Khalilinek – a szupervályog atyjának – nyomdokain haladva minél több ember számára érvényesülhessen az otthonhoz jutás és az EGÉSZséges élet alapvető joga.

A projektet a tervek kidolgozásával és bemutatásával (kiállítások), az engedélyeztetési eljárás lebonyolításával indítottuk. A tényleges építés akkor indul, ha elegendő anyagi és emberi erőforrás gyűlik össze az előkészítő munkálatok, illetve a közösségi támogatási projekt sikerének, előrehaladásának függvényében.

A SzuperMA ~ Szupervályog & Permakultúra ~ Műhely honlapja
csigastrategia@gmail.com / szupervalyog@gmail.com
© CsigaStratégia, 2023
Designer