logo

Búbosház Projekt

Hogy a jövőben Te is megépíthesd a sajátodat!

BÚBOS ÖKOHÁZ – AZ ÉLŐ OTTHON

Permakultúrás elvek alapján tervezett szupervályog bemutató mintaház és passzív földfűtés projekt közösségi támogatással

„Egy aprócska kunyhóban ugyanannyi boldogság lakhat, mint egy hatalmas palotában”

Egy kicsi, ám minden alapvető szükségletet és komfortot kielégítő otthon, amely hívogatóan simul bele a tájba… Emberléptékű harmónia, egészség, fenntarthatóság (gazdasági és ökológiai értelemben is). Nem tűnik irreális vágynak a XXI. század emberének, aki már meghódította a világűrt is. Mégis sokak számára egyre elérhetetlenebb álom?!

A projekt lényege

VÁLASZALTERNATÍVA A GLOBÁLIS – KÖRNYEZETI-ÉGHAJLATI, EGÉSZSÉGÜGYI, GAZDASÁGI, TÁRSADALMI – VÁLSÁG KIHÍVÁSAIRA

Célunk az első hazai kupolás-boltozatos szerkezetű, szalmabálával, earthship-pel kombinált szupervályog mintaház felépítése, és annak bemutatása, hogy egy egyszerű, de minden alapszükségletet kielégítő, egészséges, fenntartható és önellátó otthon nem elérhetetlen, sőt saját kezűleg is megépíthető. A Búbosházak bemutató- és oktatóházként, illetve prototípusként, bővíthető vagy sokszorosítható (társasház, sorház stb.), egyéb területeken alkalmazható alapmodulként is szolgálnak majd. A projekt egy lehetséges válaszalternatívát kínál a környezeti (éghajlat, egészségügy…) és gazdasági válság kihívásaira az építés/lakhatás/életforma területén.

A projekt célja, hogy felépítsük az első olyan hazai szupervályog lakóházat, amelyen be tudjuk mutatni a technológia előnyeit, speciális lehetőségeit (pl. kupolaszerkezet, boltozat), illetve azt, hogy hogyan adaptáljuk a technológiát, azaz hogyan egészítsük ki azokkal az elemekkel, amelyek szükségesek a mi éghajlatunkhoz és kulturális szokásainkhoz igazodó épületek megépítéséhez. Sőt, lehetséges választ nyújtson a klímaváltozás építészeti kihívásaira is.
A Búbosházak prototípusként, példaként is szolgálnak majd, amely bővíthető, további területeken alkalmazható, egy modulrendszer alapmoduljaként is felhasználható (l. Miért közérdekű a Búbosház Projekt? Milyen társadalmi haszon várható a megvalósításától? c. fejezetben). Szerény anyagi és emberi erőforrásaink sajnos nem teszik lehetővé, hogy teljes mértékben önerőből finanszírozzuk a mintaház megvalósítását, ugyanakkor egy kézzelfogható (megnézhető, megtapintható, megszagolható…) és kipróbálható mintaépület nélkül nem tud továbbhaladni a technológia hazai bevezetése. Ehhez kérjük az ÖN segítségét / a TE segítségedet, hogy Nader Khalilinek – a szupervályog atyjának – nyomdokain haladva minél több ember számára érvényesülhessen az otthonhoz jutás és az EGÉSZséges élet alapvető joga.

A projektet a tervek kidolgozásával és bemutatásával (kiállítások), az engedélyeztetési eljárás lebonyolításával indítottuk. A tényleges építés akkor indul, ha elegendő anyagi és emberi erőforrás gyűlik össze az előkészítő munkálatok, illetve a közösségi támogatási projekt sikerének, előrehaladásának függvényében.

A SzuperMA ~ Szupervályog & Permakultúra ~ Műhely honlapja
© CsigaStratégia, 2023
Designer