logo

Mennyibe kerül?

Az ÉPÍTÉS KÖLTSÉGEI

-> Mennyibe kerül egy szupervályog ház felépítése?
-> Milyen tételeken tudunk spórolni a szupervályoggal?
-> „Azt hittem, olcsóbb :-(!” Miért kerül milliókba egy szupervályog ház?!

Mennyibe kerül egy szupervályog ház felépítése?

Bármilyen technológiával is építünk, nem lehet egy lakóház árát általánosságban meghatározni, mert a végső költség nagyon sok mindentől függ: a ház méretétől, formájától, elrendezésétől, a tetőfedés módjától stb. stb. A beépített berendezések, burkolatok esetében is nagyon nagy a szórás. Az ár tehát függ a konkrét elképzeléstől, tervektől. A szupervályog esetében az egyik elsődleges kérdés például a ház formája, azaz hogy a jelenleg megszokott „kockaház” lesz-e, vagy kupolás/boltozatos szerkezetű. (Ennek jelentőségét lásd alább.)

A szupervályog-technológia erőssége az organikus, ívelt formavilág, érdemes ezt kihasználni!

Természetesen a jelenleg megszokott, négyzetes alaprajzú („kockaház”) is építhető szupervályogból! Így is olcsóbban építhetünk szép és egészséges otthont, de ez esetben számos költségcsökkentő lehetőségtől elesünk!

Még egy megszokott technológiát alkalmazó, sok éves gyakorlattal rendelkező kivitelező is csak a pontos tervek alapján tud árajánlatot adni, manapság azt is csak rövid érvényességi idővel, a gyorsan és kiszámíthatatlanul dráguló anyagárak és egyéb költségek miatt. A szupervályog új technológia, hazánkban nincsen sokéves kivitelezői tapasztalat. Nekünk sem. Annál is inkább, mert nem vagyunk kivitelezők, nem vállalunk építést, csak oktatást.

Mindezen nehezítő tényező ellenére tudunk bizonyos támpontokkal szolgálni a költségeket illetően.

Elöljáróban annyit tudunk mondani, hogy amennyiben kihasználjuk a szupervályog-technológia adta összes előnyt (l. alább: „Milyen tételeken tudunk spórolni a szupervályoggal?”), akkor előzetes becslések alapján egy 100 m2-es szupervályog épület kb. feleannyiból építhető meg, mint egy ugyanakkora téglaépület. 100 m2-nél kisebb háznál az arány értelemszerűen kevésbé kedvező, de itt is milliós költségcsökkenésről beszélünk. 100 m2-esnél nagyobb háznál viszont az 50%-nál is kedvezőbb lehet az arány a szupervályog javára. Mivel a szupervályog még új technológia Magyarországon, ahogy az előbb írtuk, ezért előzetesen érdemes felfelé kerekíteni az árakat, azaz azt szoktuk mondani, hogy a szupervályog esetében a költségek legalább egyharmada megspórolhatóHogy ennél több vagy kevesebb, az a konkrét tervekből és a kivitelezői költésvetésből derül ki.


HOSSZÚTÁVÚ NYERESÉG A FENNTARTHATÓSÁG ÉS AZ EGÉSZSÉG

A költséghatékonyság értékelésénél ne felejtsük el azokat a szempontokat sem, hogy a házunk mennyire lesz fenntartható és egészséges, és mennyire felel meg a jelenlegi klímaváltozás kihívásainak. Ezeket a hosszútávú költségeket sajnos hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Ha ezeket is figyelembe vesszük, még kedvezőbb lesz szupervályog ár/érték aránya a jelenleg megszokott építési technológiákhoz képest!

Milyen tételeken tudunk spórolni a szupervályoggal?

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a legfontosabbakat. (A könnyebb érthetőség kedvéért érdemes előbb elolvasni a szupervályog-technológia leírását, előnyeit):

 • Alapozás: Az előírásoknak megfelelő házalapot is készíthetjük szupervályogból, megspórolva a betonalap költségeit.
 • Falazat: A szupervályog falazat olcsóbb, mint a jelenleg elterjedt építési anyagokból készült falazat. (Ez elsősorban a helyben kitermelt föld használatának köszönhető).
 • Födém: Kupolás-boltozatos szerkezet esetében nincs szükség födémre, ami tetemes költségmegtakarítást jelent.
 • Tetőfedés: Kupolás-boltozatos szerkezet esetében kedvezőbb áron készíthetjük el az épület tetőfedését, hiszen a tetőtartó szerkezet maga a kupola, boltív.
 • Faanyag: A polipropilén tömlő, amibe a vályogot töltjük, nemcsak erősíti a vályogot, de tulajdonképpen bennmaradó zsaluként szolgál. Ennek köszönhetően a falazáshoz nincs szükség fazsaluzatra, mint a vert vályog esetében. Kupola/boltozat esetében elmaradnak a drága, nagy teherbírású tetőtartó szerkezetek, fagerendák (l. előbbi pont). Összességében minimális faanyag használatára van szükség.
 • Vakolás, szigetelés, festés: A kupolás-boltozatos szerkezet segítségével organikus (ívelt) formákat tudunk építeni, kevesebb anyagból nagyobb életteret tudunk kialakítani, mint egy „kockaforma” építménynél (hasonlóan a természet „maximális tér minimális anyagból” elvéhez). Így a kedvezőbb térfogat/felület aránynak köszönhetően (az adott alapterülethez kisebb falfelület tartozik), kevesebb anyag kell például a hőszigeteléshez, és a felületkialakítástól függően a fal vakolásához, festéséhez.
 • Fűtés/hűtés: Utóbbi a ház fenntartása (fűtése, hűtése) szempontjából is költségcsökkentő tétel, hiszen relatíve kisebb felületen hűl/melegszik a házunk.
 • Költséghatékonyabb elrendezés: A változatosabb formavilágnak köszönhetően nagyobb „játékterünk” van a ház elrendezésének tervezésekor. Például egymáshoz képest ideálisabban helyezhetjük az egyes lakótereket, amivel csökkenthetjük a ház fűtés- és vízrendszerének kialakítási és fenntartási költségeit.
 • Nyílások, belsőépítészet, burkolatok: Számos olcsó és kreatív megoldást készíthetünk szupervályogból. Ötleteket lásd a részletes Búbosház Projektterv „Mitől öko” fejezetében.
 • Építési hulladék: A szupervályog-építés elenyésző mennyiségű hulladék keletkezésével jár, amíg a mostani építési technológiák esetében termelődő hulladék, sitt eltakarítása és elszállítása tetemes költség.
 • Építési költségek: Amennyiben valaki elsajátítja a szupervályog-építés alapjait (amit bárki meg tud tanulni életkortól, nemtől és szakmai háttértől függetlenül!), a kivitelezési munkába saját kezűleg is be tud kapcsolódni, tetemes kivitelezési költséget megtakarítva ezzel.
 • Gépészet, energetika: A szupervályog-technológia adta lehetőségeket kombinálva az ökoépítészet (-> permakultúra) tervezési elveivel, bonyolult, „sebezhető” és drága gépészeti megoldások nélkül is energiatakarékos (A vagy A+ besorolású) passzívház szintű épületeket építhetünk. Ráadásul mindezt jóval kisebb bevitt energiával és költséggel, és egészségesebb* végeredménnyel, ami számos tényezőnek köszönhető: alapanyagok, egészséges belső klíma és hangtér, harmonikus, gyógyító ívelt formák és belső terek stb

Mindezek az előnyök nemcsak a pénztárcánkat, de a környezetünket és az egészségünket is kímélik. Ha hosszú távon gondolkodunk, az egészséges lakókörnyezetbe és a Földünk védelmébe fektetett energia, idő, pénz kamatostól megtérül. Ezért összességében sokkal több közvetlen és közvetett haszonnal jár a szupervályog-építés, mint csupán a kedvezőbb ár!

„Azt hittem, olcsóbb :-(!” Miért kerül milliókba egy szupervályog ház?!

Sajnos keringenek az interneten olyan hírek, hogy pár százezer forintból takaros hajlékokat lehet építeni. Ne kergessünk hiú ábrándokat. A házépítés bármilyen módszerrel is milliókba kerül, hiába tudunk számos tételen spórolni a szupervályoggal.

Vannak olyan tételek magán a falazaton kívül, amelyeket nem lehet elhagyni, ezekből kiemelnénk a legfontosabbakat:

 • Tervezés, engedélyek, kivitelező: Szinte minden emberi tartózkodásra szolgáló épülethez kell építési engedély, azaz a 2016-os változások alapján már „csak” bejelentésköteles a 200 m2-nél kisebb lakóházak építése. Miért „csak”? Mert ez a látszólagos könnyítés csalóka. Ugyanis nagyjából ugyanazokat a dokumentumokat kell beadni, mint az eddigi engedélyekhez. Tehát nem lehet akármit építeni (és nem is érdemes)! Persze lehet ezek nélkül is építkezni, de ez kockázatos a végeredmény szempontjából is (az épület biztonsága, megfelelő kialakítása, a technológiai hibák okozta anyagi kár stb.), illetve ha nem kapunk az épületre tartózkodási engedélyt, esetleg meg is büntetnek. Még ha magunk végezzük is a munka zömét, az építéshez szükségünk van műszaki vezetőre, kivitelezőre, aki elvégzi a szükséges hivatalos dokumentációt is (l. elektronikus építési napló).
 • Földmunka: Habár a helyben kitermelt föld a legolcsóbb alapanyag, a föld kitermelését érdemes géppel végezni, ami szintén költség, és maga a földdel való építés is munka- és időigényes dolog. (Az idő is pénz, legfeljebb nem kell közvetlenül kifizetnünk, és nem terhelik járulékos költségek, mint egy vállalkozó megbízása esetében…)
 • Tető: Ha kupolát alakítunk ki, amire a szupervályog ideális, a drága födémet megspórolhatjuk, de a tetőt ez esetben is kell készítenünk, mert a mi éghajlatunkon meg kell óvnunk az épületet a csapadéktól (különösen a téli csapadék és fagyok okozta károktól).
 • Hőszigetelés, vízszigetelés: A hőszigetelés a megfelelő belső klíma és a fűtés/hűtésszámlánk miatt fontos, ráadásul lakóház esetében elő is írják az új energetikai szabályok. A vályognak számos előnyös tulajdonsága van (kiváló hőtárolás, páraszabályozás stb.), de a tévhitekkel ellentétben nem jó hőszigetelő! Vízszigetelésre is szükségünk lesz, hogy a házunk szerkezeti elemeit megóvjuk a vizesedéstől, penészedéstől.
 • Nyílászárók: Ez is komoly tétel, hacsak nem akar valaki ablaktalan házban élni (bár egy bejárati ajtóra legalább szükség lesz :-). Lehet bontott nyílászárókat is beépíteni, de itt különösen igaz a mondás: „Nem vagyok olyan gazdag, hogy a legolcsóbbat vegyem.” Ha korszerűtlen, rosszul hőszigetelő, régi típusú ajtót, ablakot veszünk, hosszú távon számolnunk kell a téli hőveszteséggel és a magas fűtésszámlával.
 • Fűtés, kémény: Akkor is sokkal kerül, ha nem gázt vagy villanyt választunk, hanem a legegyszerűbb szilárd tüzelőanyaggal működő kályhát. Kéményre általában szükség van, és egy egyszerű fatüzelésű kályha ugyan átmenetileg elegendő lehet, de hosszú távon érdemes egy tömegkályhát építeni, különben rengeteg fűtőanyagra és a kályha folyamatos táplálására lesz szükségünk. Egy tömegkályha ma már milliós tétel. Viszont igen hatékony és kellemes belső klímát biztosító fűtési módszer, ráadásul sütésre-főzésre is alkalmas, így behozza az árát.
 • Kötőanyag (mész, cement): Vályogból sokféle belső burkolat kialakítható (fal, padló, akár konyhapult, kád is), de a legtöbb esetben szükség van stabilizáló anyagra, mert vízérzékeny lesz a burkolat, vagy nem kellően szilárd és kopásálló. A fal külső burkolata (tapasztás, vakolás) esetében csak a garantáltan víztől védett felület esetében lehet elhagyni a kötőanyagot. A kötőanyag jelentős költségtétel. A kompromisszum ez esetben is igaz: ha olcsóbbat, természetesebbet akarunk, hosszú távon több javításra, karbantartásra lesz szükség (mint a régi vályogházaknál).
 • Víz-, villany, csatorna bevezetése: Ugyan ezek nélkül lehet élni, ellentétben például a fűtéssel, főzési lehetőséggel. Sajnos, ahol a közművek kiépítettek, kötelezhet az önkormányzat az ezekre való csatlakozásra. Pedig vannak olcsóbb és sokkal környezettudatosabb alternatívák (Lásd Országh József: „Vízönellátó” munkássága).

Összességében elmondhatjuk, hogy mindamellett, hogy a szupervályog valóban a ma fellelhető egyik legolcsóbb építést technológia, „filléres” házakat ettől sem várhatunk. Az viszont biztos: a szupervályoggal megvan az esély legalább egy „minimál verziójú” otthon kialakítására, sőt nem is akármilyenre: szépre, egészségesre, fenntarthatóra, ráadásul olyanra, ami a hatályos építési szabályozás kívánalmainak és a mai komfortigényünknek is megfelel :-)!

A SzuperMA ~ Szupervályog & Permakultúra ~ Műhely honlapja
csigastrategia@gmail.com / szupervalyog@gmail.com
© CsigaStratégia, 2023
Designer